Versgemalen koffie

Je proeft het verschil

Alle soorten thee

De grootste keuze in thee

Korting

Vanaf 1 kg thee of 3 kg koffie

Gratis verzending

Vanaf 50 euro in België

Over 

Al 200 jaar vormen thee en koffie onze passie. Logisch dus, dat ons vakmanschap ongeëvenaard is. En dat niet alleen. Zorg voor mens en milieu staat bij al onze producten voorop. Bij ons vind je de lekkerste koffie en thee, van de allerbeste kwaliteit. Ontdek de smaken, deel de passie.

Al 6 generaties lang wordt het ambacht van koffiebrander en theehandelaar van vader op zoon en dochter overgedragen.

Simon Lévelt streeft ernaar het gehele proces van inkopen, melangeren, keuren, produceren en verpakken in eigen beheer te houden. Want alleen dan kunnen we garant staan voor een kwaliteitsproduct.

In onze keurkamer wordt dagelijks de kwaliteit van het koffie- en theeassortiment gecontroleerd. Daarnaast bedenken, testen en keuren onze keurmeesters nieuwe smaken en melanges. Alleen de lekkerste en meest bijzondere koffie en thee wordt onder de naam Simon Lévelt verkocht.

Simon Lévelt heeft meer dan 40 Koffie & Thee speciaalzaken in Nederland en België. Daar kun je kiezen uit ons zeer uitgebreide en steeds wisselende assortiment. De koffie wordt voor jou versgemalen in de winkel. Helemaal afgestemd op de zetmethode en apparatuur. En voor elke smaak en elk moment van de dag heeft Simon Lévelt een passende thee. Afkomstig uit alle windstreken.

Simon Lévelt staat voor eerlijke handel, biologische teelt en sociale projecten. Wist je dat we niet alleen koffie en thee laten verbouwen maar soms ook scholen?

Door nauw samen te werken met de producenten verbeteren we niet alleen onze koffie en thee, maar ook de leef- en werkomstandigheden van de arbeiders.

Zo zijn er in het verleden een school, tandartskliniek en faciliteiten voor de koffiebewerking gerealiseerd. Onze passie begint immers in het land van herkomst. Daarom maakt Simon Lévelt zich sterk voor de biologische teelt. Niet alleen omdat het beter is voor de aarde, maar ook voor de arbeiders.

In de jaren ’80 heeft Simon Lévelt de biologische koffie en thee op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Inmiddels is 47% van onze koffie en 70% van onze thee biologisch (met EKO-keurmerk).

Ook wordt 77% van de koffie en 42% van de thee rechtstreeks ingekocht in het land van oorsprong. Daarbij hanteren we zoveel mogelijk de richtlijnen voor eerlijke handel. Van onze koffie is 48% UTZ Certified en 6% Max Havelaar gecertificeerd, van de thee heeft 11% met Max Havelaar keurmerk.

Tierra Nova Fonds
Het Tierra Nova Fonds stimuleert de ontwikkeling van duurzame productiemethoden op het gebied van koffie en thee en verbetering van de leefomstandigheden bij koffie- en theeproducenten. Deze stichting is nauw verbonden met Simon Lévelt; het bestuur wordt gevormd door de ex-directeur, huidig directeur en het hoofd categorymanagement van Simon Lévelt. De inkomsten komen voor het grootste deel uit de winst van Simon Lévelt.

Koffie van Simon Lévelt

Alles over koffiebonen

De koffieteelt kent twee soorten koffiebonen: de Arabica en de Robusta. De Arabica wordt verbouwd in de hoger gelegen gebieden van Afrika en Zuid-Amerika en heeft een milde smaak, een fijne geur en is niet erg krachtig. Deze koffieboon wordt voor ongeveer 65% van de totale koffieproductie gebruikt. De Robusta doet zijn naam eer aan en is veel krachtiger en harder van smaak. De Robusta komt uit de laaggelegen koffiegebieden van Afrika en Azië. Uiteindelijk zijn de meeste koffiesoorten melanges van de Arabica- of Robustaboon.

Van bes tot boon

Koffie wordt geteeld in landen rond de evenaar. De belangrijkste koffie producerende landen zijn Brazilië en Colombia, maar ook Vietnam en Indonesië zijn grote spelers. Een koffieplant heeft drie tot vijf jaar nodig voordat hij begint te bloeien. Na de bloei komen er bessen aan de struik. De koffiebes bevat twee koffiebonen. De bessen worden ontdaan van de buitenste schil en het vruchtvlees en verder verwerkt. Uiteindelijk levert 5 kilo bessen zo’n 2 kilo koffiebonen op.

De Branderij

Met alleen een goede boon heb je nog geen koffie. Koffiebranden is een nauwkeurig samenspel van tijd en temperatuur waarmee de smaak en het aroma uit de boon wordt gehaald. Simon Lévelt brandt haar koffie in een Italiaanse Vittoria-dubbeldrumsbrander. Deze machine, welke uniek is in Noord-Europa, stelt ons in staat het hele proces zeer nauwkeurig te sturen.

Thee van Simon Lévelt

Volop variatie in smaak en kleur

Welke theesoorten je ook proeft, ze komen allemaal van dezelfde plantensoort. Het land van herkomst, de ligging van de theetuinen, de manier van plukken, het klimaat en het plukseizoen hebben allemaal invloed op de smaak. De manier waarop de thee wordt verwerkt, bepaalt uiteindelijke de theesoort (zoals zwart of groen). Het bewerkingsproces van thee begint met het verflensen. Tijdens dit proces verliezen de theebladeren hun vocht en verwelken.

Herkomst

Thee wordt geteeld op plantages of theetuinen die meestal op een berghelling liggen. Hoe hoger de tuin, des te beter de kwaliteit van de thee. De theeblaadjes groeien er langzamer, wat bijdraagt aan een hogere kwaliteit. De diverse theegebieden liggen wijd verspreid over de tropische en subtropische gebieden. Ieder land of regio heeft zijn specifieke smaak en karakter.

Melangeren en aromatiseren

In tegenstelling tot koffie, wordt thee al grotendeels in het land van oorsprong verwerkt en als gereed product verscheept. De thee kan nog een extra bewerking ondergaan in onze theepakkerij, zoals melangeren en aromatiseren. Melanges leveren niet alleen nieuwe smaken en soorten. Het grote voordeel van een melange is de constante kwaliteit. Thee wordt gearomatiseerd door het toevoegen van bijvoorbeeld een aroma, kruiden, bloemen en specerijen. Veruit de bekendste gearomatiseerde thee is Earl Grey.

Simon Lévelt Leuven

Maromo bvba is de eigenaar en uitbater van Simon Lévelt Leuven.

Koffie en thee zijn onze passie. Logisch dus, dat ons vakmanschap ongeëvenaard is. Bij ons vind je de lekkerste koffie en thee, van de allerbeste kwaliteit. En dat niet alleen. Zorg voor mens en milieu staat bij al onze producten voorop. In onze winkel kun je kiezen uit een zeer uitgebreid en steeds wisselend assortiment. De koffie wordt vers voor je gemalen in de winkel. Helemaal afgestemd op de zetmethode en apparatuur. En voor elke smaak en elk moment van de dag heeft Simon Lévelt een passende thee afkomstig uit alle windstreken.

Contactgegevens:

  • Adres: Leopold Vanderkelenstraat 3 te 3000 Leuven
  • Telefoon: 016/227180
  • E-mail: info@simonleveltleuven.be
  • BTW: BE 0634.997.038

Openingsuren:

  • Maandag – donderdag van 10u tot 18u
  • Vrijdag & zaterdag van 9u30 tot 18u

Aangename kennismaking

Mark & Moni

Mark & Moni

- Zaakvoerders

Over Mark & Moni

In 2015 openden Mark Hulsegge en Moni Piot hun Simon Lévelt koffie- en theespeciaalzaak in Leuven in de Leopold Vanderkelenstraat nummer 3 tussen de Bondgenotenlaan en de Diestsestraat in het centrum  van het mooie Leuven. Voor Mark en Moni staat de kwaliteit van hun producten voorop. Passie voor koffie en thee en aandacht voor mens en milieu zijn belangrijke kernwaarden. Door nauw samen te werken met de producenten wordt de kwaliteit van de koffie en thee steeds verbeterd, maar ook de leef- en werkomstandigheden van de arbeiders. Daar waar mogelijk kiest Simon Lévelt Leuven voor ecologisch verbouwde producten.

Zowel Moni als Mark zijn Herborist van opleiding. Beide hebben tevens een achtergrond in de Horeca- en Bio sector, dus Simon Lévelt Leuven was voor hun gewoon een thuiskomen in hun passie!