Versgemalen koffie

Je proeft het verschil

Alle soorten thee

De grootste keuze in thee

Korting

Vanaf 1 kg thee of 3 kg koffie

Gratis verzending

Vanaf 50 euro in België

We hebben een kleine hoeveelheid biologische gyokuro aangekocht van een uitzonderlijke kwaliteit. Deze thee is geproduceerd door de broers Sakamoto. De theetuin van deze broers is gelegen in de regio Kirishima en maakt deel uit Kagoshima prefectuur op het eiland Kyushu.

De gebroeders Sakamoto hebben in de regio Kirishima, ruim 10 jaar geleden een theeplantage overgenomen en deze weer helemaal vanaf de basis aangelegd. Ze zijn daarbij overgeschakeld op biologische teelt, waarvan vorig jaar de eerste biologische gyokuro werd geoogst. Ze doen alles in eigen beheer, van het samenstellen van hun biologische compost tot het oogsten van de thee.

Lees meer

Delen:

De Kaffa Kuti is een fairtrade gecertificeerde koffie uit de, in het zuidwesten gelegen, Kaffa zone. Deze koffie is afkomstig van de KUTI Cooperative, gelegen op 30km van Bonga Town. Volgens de overlevering was dit de omgeving waar geitenhoeder Khaldi de koffiebessen ontdekte.

Vanuit het voormalige koninkrijk Kaffa werden de eerste Ethiopische koffiebonen naar Arabië geëxporteerd. Het is niet zeker waar de namen koffie & coffee vandaan komen maar één van de (zeer aannemelijke) mogelijkheden is dat deze zijn afgeleid van de eerste koffie afkomstig uit deze oeroude koffieregio, het voormalige koninkrijk Kaffa.

Kaffa Kuti is een zoete koffie met een mooie body en tonen van chocolade, amandelspijs en de zoete frisheid van druiven en kersen. De koffie geeft een bijzonder mooie, stroperige, lichtfrisse espresso waarin karameltonen herkend worden.

De KUTI Cooperative is opgericht door kleine boeren die wilde Arabica verbouwen in de bossen gelegen in de omgeving van de Kaffa zone. Deze arme boeren gebruiken geen bestrijdingsmiddelen dus het gaat hier om ‘niet-gecertificeerde’ biologische koffie. Naast koffie wordt mais, tef, bonen, graan en verschillende groentes verbouwd en er worden dieren gehouden zoals koeien, geiten, schapen en kippen. In eerste instantie verkochten deze boeren gedroogde koffiebessen (unwashed) op lokale markten tegen een laag tarief. Met behulp van de organisatie TNS Ethiopia Coffee Initiative, heeft KUTI Cooperative in 2009 een centrale wet-mill kunnen bouwen. Deze organisatie heeft als doel om leefomstandigheden te verbeteren en armoede te bestrijden door de kwaliteit van koffie te verbeteren.  Hierdoor zijn de boeren in staat om de koffie te verkopen op de internationale markt voor specialiteitenkoffie, op een veel hoger prijsniveau dan ze gewend waren op de lokale markt. De KUTI Cooperative heeft ongeveer 220 leden met gemiddeld 0,84 hectare per huishouden. 

Achtergrond informatie

Herkomst:  Kaffa Zone, zuidwest Ethiopië
Producent: KUTI Cooperative
Hoogte: 1800-1900 meter
Productie methode: gewassen
Variëteit: Ethiopian Heirloom
Certificering: Fairtrade

Smaakomschrijving

Zoete koffie met een mooie body en tonen van chocolade, amandelspijs en de zoete frisheid van druiven en kersen. De koffie geeft een bijzonder mooie, stroperige, lichtfrisse espresso waarin karameltonen herkend worden. Als snelfilterkoffie en slow coffee komt het milde, zoete karakter van de koffie meer naar voren.

Zetadvies

– Espresso

– Slow coffee

– Snelfilter

Delen:

Mocha Java is de oudste koffiemelange ter wereld en ontstaan in de haven van Al-Makha, Yemen (in de 15e t/m 17e eeuw de belangrijkste koffiehaven). Hier werd koffie verhandeld uit Yemen en Oost-Afrika.
Van de naam Al-Makha is de naam Mocka afgeleid. De ‘Mocha’ koffie die hier verhandeld werd was een ongewassen koffie met zeer onderscheidende chocolade tonen.

Belangrijke kopers waren de handelaren op Nederlandse VOC schepen die de haven aandeden op de terugweg van Indonesië naar Nederland. Aan de koffie uit Java, waarmee ze al beladen waren, werd koffie uit de haven van Mocha toegevoegd. Koffie uit Mocha was ongewassen koffie met een wild karakter met tonen van gedroogd fruit, kruiden, hout en chocolade. De gewassen koffie uit Java was mild, rond en had een frisse aciditeit en bloemige tonen. Deze koffies bleken elkaar prachtige aan te vullen doordat de mellow koffie uit Java, de wilde Mocha iets kon temmen en verzachten. Ergens onderweg tussen Mocha en Amsterdam is deze klassieker ontstaan.

Onze versie van de Mocha Java bestaat voor 50% uit een gewassen UTZ gecertificeerde Java A/WP-1X afkomstig van de Kayumas Estate en voor 50% uit een ongewassen biologische Sidamo grade 1 afkomstig van de Suke Quoto farm.

Lees meer

Delen:

Het is niet altijd gemakkelijk om wijs te raken uit al het aanbod op de markt, daarom besteden we vandaag wat aandacht aan koffiemolens.

Om te beginnen hebben we twee soorten maalsystemen: messen en schijven. Molens met messen zijn ideaal om kruiden te hakken maar voor koffie eigenlijk niet geschikt. Het hakt met geweld in op de structuur en heeft als resultaat een hoop onregelmatige stukjes, niet bepaald ideaal om het volledige aroma uit je koffie te halen.

Voor koffie werken we best met maalschijven deze kunnen plat of conisch zijn. De platte schijven warmen sneller op dan de conische dus onze voorkeur gaat naar conische schijven. Let wel het is geen halsmisdaad als je platte schijven gebruikt.

Bij de conische schijven hebben we dan nog twee soorten, de schijven in RVS en de keramische schijven. Beiden zijn goed. Het enige voordeel dat je hebt bij de keramische schijven is dat ze duurzamer zijn. Nu ze zijn ook moeilijker te produceren en merkelijk duurder. Bij de handmolens zijn de molens van Hario met keramische en conische schijven, de molens van Zassenhaus hebben conische RVS schijven.

Lees meer

Delen:

Otsuka Fukamushi Sencha is een diepgestoomde Sencha, afkomstig van de Shizuoka prefectuur (te vergelijken met een provincie). De thee wordt geproduceerd in de buurt van de plaats Kakegawa door de familie Otsuka. De familie stamt af van Shinpei Otsuka, een samurai uit het gevolg van de laatste shogun van Japan.

Kakegawa ligt in Shizuoka Prefectuur, ten westen van de berg Fuji en ten zuiden van de Japanse Alpen, grenzend aan de Stille Oceaan. Het gebied wordt doorkruist door meerdere riviertjes en er zijn verscheidene hete bronnen in het gebied. Het theegebied heeft recentelijk een GIAHS-erkenning ontvangen (Globally Important Agricultural Heritage Site) voor de toepassing van grassen en kruiden die rondom en in de omgeving van de theevelden groeien in de theeverbouw.  Deze worden in gedroogde vorm gebruikt als organische grondverbeteraar tussen de theeplanten. Hiermee blijft de diversiteit van oorspronkelijke planten en grassen en de daar levende insecten en vogels in stand, en wordt de aarde gevoed met de lokale kruiden en grassen.

Fukamushi sencha is een zogenaamde diepgestoomde sencha, een sencha die langer dan 60 seconden wordt gestoomd. Deze Otsuka Fukamushi Sencha is net iets langer dan 60 seconden gestoomd, zodat de thee nog wat blad in de vorm van naaldjes bevat. Het langer stomen zorgt voor een milde, volle, zoete smaak. De cellen van het blad breken door het stomen waardoor er meer voedings- en smaakstoffen vrijkomen, alsmede de bladgroenkorrels (chlorophyl) die voor de mooie groen kleur zorgen.

 

Het productieproces in Japan is na de pluk op te delen in twee delen:

Aracha-proces – het geplukte blad wordt verwerkt tot ‘grove’  ruwe thee

Shiagecha-proces – de aracha wordt verder verwerkt tot ‘finished tea’

Aracha-proces (ruwe thee)

 1. diep stomen (langer dan 60 seconden)
 2. koelen
 3. drogen met hete lucht terwijl de thee gekneed wordt
 4. verder kneden en rollen om vocht te verdelen
 5. rollen om naaldvormige blaadjes te krijgen
 6. drogen

Daarna kan de aracha tot shincha gemaakt worden, of kan koel of diepvries opgeslagen worden om later in het jaar te gebruiken.

Shiagecha-proces (finished tea)

 1. zeven, blad in gelijke lengte snijden, sorteren (blad, steeltjes, stof)
 2. roosteren om thee verder te drogen en op juiste smaak te brengen
 3. sorteren op kleur, verwijderen van vreemd materiaal
 4. blenden indien gewenst
 5. door metaal detector
 6. verpakken

 

Herkomst:                   Kakegawa, Shizuoka prefectuur, Japan

Producent:                  Familie Otsuka -afstammeling van de samurai Shinpei Otsuka

Hoogte:                       100 meter

Productiemethode:   Machinaal geoogste diepgestoomde sencha

Variëteit:                     Yabukita

Certificering:               –

Oogst:                          First flush, (lentepluk) begin mei 2017 geoogst

Smaak omschrijving

Hoge kwaliteit diepgestoomde Japanse groene sencha thee met een zachte, frisse en rijke smaak. Het hartige aroma doet denken aan zeewier / wakame met zoete tonen van prei en een zacht bittere afdronk van bleekselderij. Deze sencha is lang gestoomd waardoor het blad iets uiteenvalt, de kleur diepgroen en de smaak zachter wordt. Voor een mild frisse smaak kan de thee het beste bij een lage temperatuur gezet worden. Bij 80°C krijgt de thee meer body en een voller, licht bitter aroma.

Zetadvies

4 gram per kop, 1 minuut, 80°C

Delen:

Het land Papoea Nieuw Guinea is de oostelijke helft van het eiland Nieuw Guinea en ligt ten noorden van Australië. Het westelijke deel van Nieuw Guinea is onderdeel van Indonesië en heet Irian Jaya. De belangrijkste koffiegebieden zijn de Eastern en de Western Highlands. Het merendeel van de koffie is afkomstig van kleine koffie boeren met 1-2 hectares. Er wordt vooral Arabica verbouwd. De meest voorkomende variëteiten zijn de Blue Mountain typica afkomstig uit Jamaica, Arusha typica afkomstig uit Tanzania en de klassieke bourbon variëteit.

Highlands Organic Agriculture Co-operative Ltd (HOAC) bestaat uit 2604 boeren afkomstig uit de 32 dorpen die liggen in de Purosa vallei. De huidige 2604 boeren zorgen gezamenlijk voor ongeveer 12.000 families. Door toegenomen interesse van andere boeren verwacht de coöperatie binnen 2 jaar te kunnen groeien naar 5.000 leden. Op dit moment is koffie naast wat lokale groentes de enige ‘cash crop’, maar de coöperatie hoopt in de toekomst ook gecertificeerde producten zoals vanille en specerijen te kunnen verkopen.

Het gaat hier over boeren met kleine stukjes land die zelf hun koffiebessen ontpulpen, wassen en drogen. Door de grote afstanden tussen de boeren en de slechte wegen in het gebied is het nog niet mogelijk de rijpe koffiebessen centraal te verzamelen en verder te verwerken. Wanneer de infrastructuur in de vallei verbetert wil de coöperatie overgaan op het centraal aankopen en verwerken van de koffie.

Papoea Nieuw Guinea bio fairtrade is een vriendelijke, zachte koffie die geschikt is voor alle zetmethoden. In deze veelzijdige, zoete koffie zijn tonen van rood fruit, chocolade en granen te herkennen. Als slow coffee is hij prachtig in balans met zomerse tonen van zoet rood fruit. Zachte zoetzure tonen vind je in de espresso, met een frisse sprankelende afdronk. De Papoea Nieuw Guinea is ook geschikt als aeropress koffie, waarbij de aromatische fruitige smaak wordt benadrukt. Kortom: een koffie voor een sprankeltje geluksgevoel.

Smaakomschrijving : zacht & zoet

Herkomst: Purosa region, Okapa district, Eastern Highlands Province, Papoea Nieuw Guinea

Producent: Highlands Organic Agriculture Co-operative Limited (HOAC) FLOID 2897)

Hoogte: 1300 -1750 m

Productiemethode: gewassen

Variëteit: Typica, Arusha, Bourbon

Certificering: biologisch en fairtrade

Oogst: juni – september 2017

Zet Advies

– slow coffee

– aeropress

– espresso

Delen:

Er zijn drie belangrijke methodes om een koffie te kunnen verwerken: ‘washed’, ‘honey’ (ook wel pulped natural genoemd) en de ‘unwashed’ methode (natural).

De Honduras Red Honey is geproduceerd volgens de ‘honey’ methode.

Na het selecteren van de rijpe bessen wordt de schil verwijdert en wordt de koffie te drogen gelegd in het vruchtvlees. Het effect hiervan is een zoetere koffie ten opzichte van een gewassen koffie, waar de aciditeit de boventoon heeft.

Lees meer

Delen:

In de zoektocht naar het perfecte kopje koffie kom je allerlei manieren om de koffie te zetten tegen.

Alan Adler bedacht in 2005 de Aeropress koffiemaker. Deze uit de kluiten gewassen injectiespuit bestaat uit twee delen in polyester. Een cilinder en een zuiger met een rubberen afdichtring. Met de Aeropress kun je 200ml koffie maken. De aeropress is een gemakkelijke manier om koffie te maken en doordat hij weinig plaats inneemt is hij heel geliefd bij trekkers en kampeerders.

Er zijn twee manieren om koffie te maken met de aeropress: rechtop of omgekeerd.

De eerste manier is de meest voor de hand liggende en is de manier zoals deze in de handleiding wordt beschreven.

De werking is erg eenvoudig. Je legt een filter, daar doe je de gemalen koffie op en dan wordt heet water op de koffie geschonken in de cilinder. Ongeveer 10 seconden laten staan, roeren en met de zuiger wordt het water door de gemalen koffie geperst.

Lees meer

Delen:

De Lambayeque bio Fairtrade  is afkomstig van de coöperatie Cecanor. Gelegen in de Lambayeque regio in het noorden van Peru. Daarbij is het doel van de coöperatie het verkrijgen van een hogere marge door de directe verkoop aan internationale klanten.

Belangrijke aandachtspunten in het beleid van Cecanor zijn kwalitatieve productie. Evenals de bescherming van het milieu en de ontwikkeling van de lokale gemeenschap.

De Fairtrade premies bezorgen de boeren extra inkomsten, waardoor ze geld hebben om de regionale infrastructuur te verbeteren. Echter ook om het milieu te beschermen tegen erosie. Er worden ook grote stappen gemaakt in kwaliteitscontrole en verbetering van de landbouw door het aanstellen van agrarische experts. Verder worden er ook omstandigheden geschapen waardoor vrouwen zich beter kunnen ontplooien binnen de coöperatie, zoals faciliteiten voor gezondheidszorg en ook voorfinanciering tegen gunstige tarieven worden verleend.

Lees meer

Delen: