Versgemalen koffie

Je proeft het verschil

Alle soorten thee

De grootste keuze in thee

Korting

Vanaf 1 kg thee of 3 kg koffie

Gratis verzending

Binnen heel België

Het is niet altijd gemakkelijk om wijs te raken uit al het aanbod op de markt, daarom besteden we vandaag wat aandacht aan koffiemolens.

Om te beginnen hebben we twee soorten maalsystemen: messen en schijven. Molens met messen zijn ideaal om kruiden te hakken maar voor koffie eigenlijk niet geschikt. Het hakt met geweld in op de structuur en heeft als resultaat een hoop onregelmatige stukjes, niet bepaald ideaal om het volledige aroma uit je koffie te halen.

Voor koffie werken we best met maalschijven deze kunnen plat of conisch zijn. De platte schijven warmen sneller op dan de conische dus onze voorkeur gaat naar conische schijven. Let wel het is geen halsmisdaad als je platte schijven gebruikt.

Bij de conische schijven hebben we dan nog twee soorten, de schijven in RVS en de keramische schijven. Beiden zijn goed. Het enige voordeel dat je hebt bij de keramische schijven is dat ze duurzamer zijn. Nu ze zijn ook moeilijker te produceren en merkelijk duurder. Bij de handmolens zijn de molens van Hario met keramische en conische schijven, de molens van Zassenhaus hebben conische RVS schijven.

Lees meer

Delen:

Otsuka Fukamushi Sencha is een diepgestoomde Sencha, afkomstig van de Shizuoka prefectuur (te vergelijken met een provincie). De thee wordt geproduceerd in de buurt van de plaats Kakegawa door de familie Otsuka. De familie stamt af van Shinpei Otsuka, een samurai uit het gevolg van de laatste shogun van Japan.

Kakegawa ligt in Shizuoka Prefectuur, ten westen van de berg Fuji en ten zuiden van de Japanse Alpen, grenzend aan de Stille Oceaan. Het gebied wordt doorkruist door meerdere riviertjes en er zijn verscheidene hete bronnen in het gebied. Het theegebied heeft recentelijk een GIAHS-erkenning ontvangen (Globally Important Agricultural Heritage Site) voor de toepassing van grassen en kruiden die rondom en in de omgeving van de theevelden groeien in de theeverbouw.  Deze worden in gedroogde vorm gebruikt als organische grondverbeteraar tussen de theeplanten. Hiermee blijft de diversiteit van oorspronkelijke planten en grassen en de daar levende insecten en vogels in stand, en wordt de aarde gevoed met de lokale kruiden en grassen.

Fukamushi sencha is een zogenaamde diepgestoomde sencha, een sencha die langer dan 60 seconden wordt gestoomd. Deze Otsuka Fukamushi Sencha is net iets langer dan 60 seconden gestoomd, zodat de thee nog wat blad in de vorm van naaldjes bevat. Het langer stomen zorgt voor een milde, volle, zoete smaak. De cellen van het blad breken door het stomen waardoor er meer voedings- en smaakstoffen vrijkomen, alsmede de bladgroenkorrels (chlorophyl) die voor de mooie groen kleur zorgen.

 

Het productieproces in Japan is na de pluk op te delen in twee delen:

Aracha-proces – het geplukte blad wordt verwerkt tot ‘grove’  ruwe thee

Shiagecha-proces – de aracha wordt verder verwerkt tot ‘finished tea’

Aracha-proces (ruwe thee)

  1. diep stomen (langer dan 60 seconden)
  2. koelen
  3. drogen met hete lucht terwijl de thee gekneed wordt
  4. verder kneden en rollen om vocht te verdelen
  5. rollen om naaldvormige blaadjes te krijgen
  6. drogen

Daarna kan de aracha tot shincha gemaakt worden, of kan koel of diepvries opgeslagen worden om later in het jaar te gebruiken.

Shiagecha-proces (finished tea)

  1. zeven, blad in gelijke lengte snijden, sorteren (blad, steeltjes, stof)
  2. roosteren om thee verder te drogen en op juiste smaak te brengen
  3. sorteren op kleur, verwijderen van vreemd materiaal
  4. blenden indien gewenst
  5. door metaal detector
  6. verpakken

 

Herkomst:                   Kakegawa, Shizuoka prefectuur, Japan

Producent:                  Familie Otsuka -afstammeling van de samurai Shinpei Otsuka

Hoogte:                       100 meter

Productiemethode:   Machinaal geoogste diepgestoomde sencha

Variëteit:                     Yabukita

Certificering:               –

Oogst:                          First flush, (lentepluk) begin mei 2017 geoogst

Smaak omschrijving

Hoge kwaliteit diepgestoomde Japanse groene sencha thee met een zachte, frisse en rijke smaak. Het hartige aroma doet denken aan zeewier / wakame met zoete tonen van prei en een zacht bittere afdronk van bleekselderij. Deze sencha is lang gestoomd waardoor het blad iets uiteenvalt, de kleur diepgroen en de smaak zachter wordt. Voor een mild frisse smaak kan de thee het beste bij een lage temperatuur gezet worden. Bij 80°C krijgt de thee meer body en een voller, licht bitter aroma.

Zetadvies

4 gram per kop, 1 minuut, 80°C

Delen:

Het land Papoea Nieuw Guinea is de oostelijke helft van het eiland Nieuw Guinea en ligt ten noorden van Australië. Het westelijke deel van Nieuw Guinea is onderdeel van Indonesië en heet Irian Jaya. De belangrijkste koffiegebieden zijn de Eastern en de Western Highlands. Het merendeel van de koffie is afkomstig van kleine koffie boeren met 1-2 hectares. Er wordt vooral Arabica verbouwd. De meest voorkomende variëteiten zijn de Blue Mountain typica afkomstig uit Jamaica, Arusha typica afkomstig uit Tanzania en de klassieke bourbon variëteit.

Highlands Organic Agriculture Co-operative Ltd (HOAC) bestaat uit 2604 boeren afkomstig uit de 32 dorpen die liggen in de Purosa vallei. De huidige 2604 boeren zorgen gezamenlijk voor ongeveer 12.000 families. Door toegenomen interesse van andere boeren verwacht de coöperatie binnen 2 jaar te kunnen groeien naar 5.000 leden. Op dit moment is koffie naast wat lokale groentes de enige ‘cash crop’, maar de coöperatie hoopt in de toekomst ook gecertificeerde producten zoals vanille en specerijen te kunnen verkopen.

Het gaat hier over boeren met kleine stukjes land die zelf hun koffiebessen ontpulpen, wassen en drogen. Door de grote afstanden tussen de boeren en de slechte wegen in het gebied is het nog niet mogelijk de rijpe koffiebessen centraal te verzamelen en verder te verwerken. Wanneer de infrastructuur in de vallei verbetert wil de coöperatie overgaan op het centraal aankopen en verwerken van de koffie.

Papoea Nieuw Guinea bio fairtrade is een vriendelijke, zachte koffie die geschikt is voor alle zetmethoden. In deze veelzijdige, zoete koffie zijn tonen van rood fruit, chocolade en granen te herkennen. Als slow coffee is hij prachtig in balans met zomerse tonen van zoet rood fruit. Zachte zoetzure tonen vind je in de espresso, met een frisse sprankelende afdronk. De Papoea Nieuw Guinea is ook geschikt als aeropress koffie, waarbij de aromatische fruitige smaak wordt benadrukt. Kortom: een koffie voor een sprankeltje geluksgevoel.

Smaakomschrijving : zacht & zoet

Herkomst: Purosa region, Okapa district, Eastern Highlands Province, Papoea Nieuw Guinea

Producent: Highlands Organic Agriculture Co-operative Limited (HOAC) FLOID 2897)

Hoogte: 1300 -1750 m

Productiemethode: gewassen

Variëteit: Typica, Arusha, Bourbon

Certificering: biologisch en fairtrade

Oogst: juni – september 2017

Zet Advies

– slow coffee

– aeropress

– espresso

Delen:

Er zijn drie belangrijke methodes om een koffie te kunnen verwerken: ‘washed’, ‘honey’ (ook wel pulped natural genoemd) en de ‘unwashed’ methode (natural).

De Honduras Red Honey is geproduceerd volgens de ‘honey’ methode.

Na het selecteren van de rijpe bessen wordt de schil verwijdert en wordt de koffie te drogen gelegd in het vruchtvlees. Het effect hiervan is een zoetere koffie ten opzichte van een gewassen koffie, waar de aciditeit de boventoon heeft.

Lees meer

Delen:

In de zoektocht naar het perfecte kopje koffie kom je allerlei manieren om de koffie te zetten tegen.

Alan Adler bedacht in 2005 de Aeropress koffiemaker. Deze uit de kluiten gewassen injectiespuit bestaat uit twee delen in polyester. Een cilinder en een zuiger met een rubberen afdichtring. Met de Aeropress kun je 200ml koffie maken. De aeropress is een gemakkelijke manier om koffie te maken en doordat hij weinig plaats inneemt is hij heel geliefd bij trekkers en kampeerders.

Er zijn twee manieren om koffie te maken met de aeropress: rechtop of omgekeerd.

De eerste manier is de meest voor de hand liggende en is de manier zoals deze in de handleiding wordt beschreven.

De werking is erg eenvoudig. Je legt een filter, daar doe je de gemalen koffie op en dan wordt heet water op de koffie geschonken in de cilinder. Ongeveer 10 seconden laten staan, roeren en met de zuiger wordt het water door de gemalen koffie geperst.

Lees meer

Delen:

De Lambayeque bio Fairtrade  is afkomstig van de coöperatie Cecanor. Gelegen in de Lambayeque regio in het noorden van Peru. Daarbij is het doel van de coöperatie het verkrijgen van een hogere marge door de directe verkoop aan internationale klanten.

Belangrijke aandachtspunten in het beleid van Cecanor zijn kwalitatieve productie. Evenals de bescherming van het milieu en de ontwikkeling van de lokale gemeenschap.

De Fairtrade premies bezorgen de boeren extra inkomsten, waardoor ze geld hebben om de regionale infrastructuur te verbeteren. Echter ook om het milieu te beschermen tegen erosie. Er worden ook grote stappen gemaakt in kwaliteitscontrole en verbetering van de landbouw door het aanstellen van agrarische experts. Verder worden er ook omstandigheden geschapen waardoor vrouwen zich beter kunnen ontplooien binnen de coöperatie, zoals faciliteiten voor gezondheidszorg en ook voorfinanciering tegen gunstige tarieven worden verleend.

Lees meer

Delen:

Elke generatie denkt dat hij het wiel opnieuw uitvindt, zo ook met de Chemex koffiemaker want hij ziet er toch wel echt eigentijds uit. Daarbij komt dan ook nog dat hij echt wel past in de trend van “slow coffee”. Dus is het een vondst van onze generatie.

Dit klopt echter helemaal niet. De Chemex koffiemaker was een vondst van de Duitse chemicus en uitvinder Dr. Peter Schlumbohm (1896-1962). Hij bedacht de Chemex in 1941 en tot op heden is er niets veranderd aan het design. Het originele ontwerp kun je ook bewonderen in het Museum of Modern arts in New York. Samen met al zijn andere uitvindingen. Schlumbohm’s gepatenteerde zandloper-vormige glazen kan met houten kraag en een leren strik werd gezien als een elegante en simpele manier om koffie te maken. In een nogal stuntelige poging om reclame te maken zei Schlumbohm in 1946, in een interview met Time Magazine : “Met de Chemex kan zelfs de grootste idioot lekkere koffie maken”. Qua vormgeving is de Chemex koffiemaker een kruising tussen het Duits Modernisme en de Bauhaus stijl.

Lees meer

Delen:

De Bialetti Moka Express, is de makkelijkste manier om koffie te maken. Daarom vind je in nagenoeg elk Italiaans gezin wel een Bialetti Moka Express.

De Bialetti Moka Express is in 1933 bedacht en ontworpen door de Italiaanse ingenieur Alfonso Bialetti. Echter kenmerkend voor het ontwerp van Bialetti’s moka is de art-deco aandoende 8 hoekige vormgeving van het boven- en onderreservoir van het potje. Alfonso had daarvoor jaren in de aluminium industrie gewerkt. Het is daarom niet zo vreemd dat hij zijn moka’s van aluminium maakte. Uniek is dat sinds 1933 niet veel is veranderd aan het ontwerp, enkel het handvat is van vorm veranderd.

Lees meer

Delen: