Huehuetenango bio – Guatemala

In Specialiteiten

Deze zachte koffie heeft een bloemig aroma met een fruitig karakter dat doet denken aan een frisse knapperige appel. Ook is een hint van amandel te herkennen. De koffie geeft een romig mondgevoel in combinatie met een fris tintje, zoals bij crème fraîche.

Bereid als slow coffee is Huehuetenango prachtig fruitig. In de Clever dripper, cafetière en aeropress toont de koffie een mooie balans tussen body  en frisheid.

De 22 producenten verbouwen hun koffie op plantages met zanderig leem als ondergrond. Elke smallholder verwerkt en droogt zijn eigen koffie op een kleine patio. Ze hebben hun eigen kleine ontpulper, fermentatietank en wasvoorziening. COMAL verzamelt de gedroogde koffie (parchment) en levert deze af bij FECCEG in Quetzaltenango, waar de kwalitateit wordt beoordeeld. Hier wordt bepaald of de koffie als microlot wordt verkocht of dat deze wordt gemengd met andere koffie uit de regio van dezelfde kwaliteit.

De FECCEG is in 2006 opgericht en ondersteunt de aangesloten leden op verschillende manieren:

-Ondersteuning om de productie te verbeteren en te streven naar een hogere, kwalitatievere opbrengst.

-Meer diversificatie van het inkomen. Omdat de opbrengst van koffie gerelateerd is aan de marktprijs, is het inkomen onzeker. FECCEG ondersteunt boeren door alternatieven te bieden, zoals het houden van bijen en/of geiten.

-Leden worden aangemoedigd om over te gaan naar biologisch. Hiervoor worden programma’s ontwikkeld om de gewassen en de bodem gezond te houden.

Smaakomschrijving:    bloemig en Fris

Zetadvies :                    Cafetière en Slow Coffee

Herkomst:                     COMAL – COmercializadora Maya ALternativa, Guatemala

Producenten:               22 smallholders uit de omgeving van San Pedro Necta

Hoogte:                         1400 – 1900 meter

Productiemethode:     Gewassen

Variëteit:                       Bourbon/Caturra/Catuai

Certificering:                Biologisch

Delen: