Peru Santo Tomas Bio Fairtrade

In Specialiteiten

Dit micro-lot Peru Santo Tomas bio fairtrade is een bijzondere koffie vanwege de uitzonderlijke hoogte van 2100 – 2400m waarop de koffie is gegroeid. De lage temperaturen en de ijlere lucht op deze hoogte zorgen voor een langzamer ontwikkelingsproces van de aroma’s en daardoor voor een prachtige complexiteit. Santo Tomas heeft zoetzure tonen die doen denken aan knapperige appels zoals ‘Pink Lady’ en we herkennen granaatappel met een druppel karamel.

Peru Santo Tomas bio fairtrade is een uitzonderlijk hoog gegroeide koffie, afkomstig uit het Santo Tomas district van de regio Cajamarca, gelegen in het noorden van Peru. Dit specifieke micro-lot bestaande uit 20 balen is geproduceerd door 3 verschillende boeren. De finca’s van deze 3 boeren liggen op een indrukwekkende hoogte van 2100-2400 meter. De lagere temperaturen op deze hoogte hebben invloed op het fermentatieproces, dat veel langer duurt. Dit langere fermentatieproces is van invloed op de complexiteit van het aroma.

Rutas del Inca is een relatief nieuwe fairtrade gecertificeerde coöperatie, gevestigd diep in het Noord-Peruaanse Cajamarca departement. Historisch gezien is Cajamarca altijd een belangrijk mijnbouwgebied geweest, omdat de bodem rijk is aan mineralen. Pas sinds kort wordt Cajamarca erkent als Peruaanse koffieregio met groot potentieel voor ‘specialty coffee’ productie. De leden van Rutas del Inca hebben in het verleden veel te maken gehad met de negatieve effecten van mijnbouw en een ‘hardhandig’ beleid van de grote mijnbouwbedrijven. Tegenwoordig hebben ze ook veel contact met dezelfde bedrijven maar dan ivm het ondersteunen van de sociaal en economische ontwikkeling van lokale gemeenschappen door deze bedrijven. Dit ter compensatie voor de vele gemaakte fouten in het verleden. Vanwege het grote koffiepotentieel in deze regio hebben koffieboeren veel ondersteuning mogen ontvangen en konden daardoor hun traditionele boerenbedrijf met aardappels en vee, wijzigen naar het verbouwen van koffie. Om dit potentieel ook werkelijk te kunnen benutten is er ook veel in de infrastructuur geïnvesteerd. Rutas del Inca helpt de boeren met technische ondersteuning zoals training gericht op het steeds verder verbeteren van de kwaliteit van de koffie en ondersteuning mbt het verbouwen van koffie door agronomen.

Herkomst: El Arenal, Santo Tomas district, Cajamarca, Peru

Washing Station: Rutas del Inca – El Arenal

Producenten: Paco Fernández Villanueva “Finca La Chirimoya”, Carmen Vallejos Zúniga “Finca La Lima”, Ruben Olivera Fernández “Finca El Pajuro”

Hoogte: 2100 – 2400 meter

Productiemethode: gewassen

Variëteit: Catura & Typica

Certificering: Biologisch & Fairtrade

Oogst: aug-okt 2017

Smaakomschrijving : Sprankelende koffie met een milde body. Santo Tomas heeft zoetzure tonen die doen denken aan knapperige appels zoals ‘Pink Lady’ en we herkennen granaatappel met een druppel karamel. Zeer geschikt als slow coffee, snelfilter en cafetière.

Zet Advies :

-Slow coffee

-Cafetière

-Snelfilter

Delen: