Sakamoto Gyokuro bio

In Specialiteiten

We hebben een kleine hoeveelheid biologische gyokuro aangekocht van een uitzonderlijke kwaliteit. Deze thee is geproduceerd door de broers Sakamoto. De theetuin van deze broers is gelegen in de regio Kirishima en maakt deel uit Kagoshima prefectuur op het eiland Kyushu.

De gebroeders Sakamoto hebben in de regio Kirishima, ruim 10 jaar geleden een theeplantage overgenomen en deze weer helemaal vanaf de basis aangelegd. Ze zijn daarbij overgeschakeld op biologische teelt, waarvan vorig jaar de eerste biologische gyokuro werd geoogst. Ze doen alles in eigen beheer, van het samenstellen van hun biologische compost tot het oogsten van de thee.

Kirishima ligt in het zuiden van het eiland Kyushu, in het oosten van Kagoshima Prefectuur, grenzend aan een baai van de Stille Oceaan waarin de actieve Sakurajima vulkaan ligt. De theevelden liggen landinwaarts, in de bergen van Kirishima (letterlijk mistige eilanden). Volgens de Japanse mythologie daalden de goden die de Japanse keizerlijke familie hebben voortgebracht hier neer in Japan. De vulkanische, mineraalrijke grond geeft de hier geproduceerde thee zijn aroma en diepe smaak. De plantage ligt op 200 m boven zeeniveau, ver afgelegen van de bewoonde wereld, omgeven door weelderige natuur.

De broers Sakamoto produceren momenteel de hoogste kwaliteit biologische gyokuro die er in Japan te vinden is. De gyokuro is een blend van de cultivars saemidori, yutakamidori, yabukita en okumidori, met elk hun invloed op de smaak en kleur. Prachtig geelgroen, filmend, rijk aan umami en meerdere smaaklagen.

Sakamoto’s biologische thee wordt gevoed met een dikke laag zelfgemaakte compost. Hier voegt hij mineraalrijk gemalen gesteente van de kust aan toe. De grond is al erg mineraalrijk, omdat de omgeving Kirishima vulkaanachtig is. De nabijgelegen vulkaan Sakurajima spuit ook regelmatig as de lucht in. De theeplant heeft water, voeding en zuurstof nodig. Het subtropische klimaat van Kyushu is ideaal voor thee. Er valt voldoende regen. De bodem is zeer luchtig en de wortels van de theeplanten kunnen tot diep in de bodem doordringen, en komen zo ook in een drogere periode water uit de grond halen. Sakamoto’s theeplanten zijn uitzonderlijk gezond, de takken zijn stevig maar wel flexibel, en zeer vol met takken en bladeren.

Productie proces

Om gyokuro genoemd te kunnen worden dient de schaduwtijd meer dan 21 dagen te zijn. De schaduwtijd van Sakamoto’s gyokuro hangt van het weer en de conditie van de theeblaadjes af, maar meestal 25-30 dagen. Na veel experimenteren met de diverse schaduwmanieren, gebruikt Sakamoto nu een moderne schaduwmanier, met een nieuwe generatie net, een dubbellaags net dat Kanreisha heet in het Japans. Het net is vocht doorlatend. De buitenzijde is zilver, en reflecteert het zonlicht en de warmte, zodat het niet te heet wordt onder het doek. Bij lagere temperatuur groeien de blaadjes langzamer. De binnenste laag is geel. De gele kleur geeft de theebladeren minder stress dan de gebruikelijk zwarte netten.

Deze schaduwnetten houden 90-95 % van het zonlicht tegen.

Met de Kanreisha netten blijft het blad kleiner dan wanneer er een rieten schaduwdak wordt gebruikt. De opbrengst is dus kleiner, waardoor de prijs per kilo hoger moet zijn, maar het blad wordt voller en krijgt veel meer smaakt dan wanneer de blaadjes groter worden.

Het productieproces in Japan is na de pluk op te delen in twee delen:

  1. Aracha-proces– het geplukte blad wordt verwerkt tot ‘grove’  ruwe thee
  2. Shiagecha-proces – de aracha wordt verder verwerkt tot ‘finished tea’

Aracha-proces  (ruwe thee) van Sakamoto Gyokuro bio

1. wassen van de blaadjes ivm mogelijke aanwezigheid as afkomstig van de actieve Sakurajima vulkaan

2. stomen +/- 30 seconden

3. koelen

4. drogen met hete lucht terwijl de thee gekneed wordt

5. verder kneden en rollen om vocht te verdelen

6. rollen om naaldvormige blaadjes te krijgen

7. drogen

Daarna kan de aracha tot shincha gemaakt worden, of kan koel of diepvries opgeslagen worden om later in het jaar te gebruiken

Shiagecha-proces (finished tea)

7. zeven, blad in gelijke lengte snijden, sorteren (blad, steeltjes, stof)

8. roosteren om thee verder te drogen en op juiste smaak te brengen

9. sorteren op kleur, verwijderen van vreemd materiaal

10. blenden indien gewenst

11. door metaal detector

12. verpakken

De Sakamoto gyokuro is zeer rijk aan anti-oxidanten. Een kopje Sakamoto gyokuro blijft tot de volgende dag groen door de anti-oxidanten, terwijl andere thee dan allang geel of bruin is.

Er is nog geen thee competitie in Japan voor biologische gyokuro, maar de gyokuro van Sakamoto wordt in Japan zeer geprezen door kenners. Het werken met mineralen en de Sakamoto’s methode van biologische verbouwen trekt ook internationaal aandacht. Dit jaar werd hij op de World Tea Expo uitgenodigd voor een presentatie en seminarie.

Smaakomschrijving:

Zijdezacht & romig-zoet

Donkergroene Japanse naaldthee van topkwaliteit. Door de theestruiken minimaal 21 dagen te beschaduwen is het aroma zijdezacht en zoet romig. De rijke grond zorgt voor een minerale nasmaak. Deze thee heeft de onmiskenbare umamismaak, met tonen van cacao, broccoli en groene asperge en slechts weinig bitters. Bij een lage zettemperatuur komt het zoete aroma meer naar voren. Als de temperatuur verhoogd wordt is het aroma meer geprononceerd, met meer body. Geschikt om meerdere malen op te schenken.

Zetadvies:

4 gram per kop, 2 minuten, 60°C

De thee is geschikt om meerdere malen op te schenken

Herkomst:          Kirishima regio, Kagoshima prefectuur, Japan

Producent:         Gebroeders Sakamoto

Hoogte:              200 meter

Variëteit:            melange van saemidori, yutakamidori, yabukita en okumidori

Certificering:     biologische

Oogst:                First flush, (lentepluk) eind april – begin mei 2017 geoogst

Delen: