Kaffa Kuti Fairtrade – Ethiopië

In Specialiteiten

De Kaffa Kuti is een fairtrade gecertificeerde koffie uit de, in het zuidwesten gelegen, Kaffa zone. Deze koffie is afkomstig van de KUTI Cooperative, gelegen op 30km van Bonga Town. Volgens de overlevering was dit de omgeving waar geitenhoeder Khaldi de koffiebessen ontdekte.

Vanuit het voormalige koninkrijk Kaffa werden de eerste Ethiopische koffiebonen naar Arabië geëxporteerd. Het is niet zeker waar de namen koffie & coffee vandaan komen maar één van de (zeer aannemelijke) mogelijkheden is dat deze zijn afgeleid van de eerste koffie afkomstig uit deze oeroude koffieregio, het voormalige koninkrijk Kaffa.

Kaffa Kuti is een zoete koffie met een mooie body en tonen van chocolade, amandelspijs en de zoete frisheid van druiven en kersen. De koffie geeft een bijzonder mooie, stroperige, lichtfrisse espresso waarin karameltonen herkend worden.

De KUTI Cooperative is opgericht door kleine boeren die wilde Arabica verbouwen in de bossen gelegen in de omgeving van de Kaffa zone. Deze arme boeren gebruiken geen bestrijdingsmiddelen dus het gaat hier om ‘niet-gecertificeerde’ biologische koffie. Naast koffie wordt mais, tef, bonen, graan en verschillende groentes verbouwd en er worden dieren gehouden zoals koeien, geiten, schapen en kippen. In eerste instantie verkochten deze boeren gedroogde koffiebessen (unwashed) op lokale markten tegen een laag tarief. Met behulp van de organisatie TNS Ethiopia Coffee Initiative, heeft KUTI Cooperative in 2009 een centrale wet-mill kunnen bouwen. Deze organisatie heeft als doel om leefomstandigheden te verbeteren en armoede te bestrijden door de kwaliteit van koffie te verbeteren.  Hierdoor zijn de boeren in staat om de koffie te verkopen op de internationale markt voor specialiteitenkoffie, op een veel hoger prijsniveau dan ze gewend waren op de lokale markt. De KUTI Cooperative heeft ongeveer 220 leden met gemiddeld 0,84 hectare per huishouden. 

Achtergrond informatie

Herkomst:  Kaffa Zone, zuidwest Ethiopië
Producent: KUTI Cooperative
Hoogte: 1800-1900 meter
Productie methode: gewassen
Variëteit: Ethiopian Heirloom
Certificering: Fairtrade

Smaakomschrijving

Zoete koffie met een mooie body en tonen van chocolade, amandelspijs en de zoete frisheid van druiven en kersen. De koffie geeft een bijzonder mooie, stroperige, lichtfrisse espresso waarin karameltonen herkend worden. Als snelfilterkoffie en slow coffee komt het milde, zoete karakter van de koffie meer naar voren.

Zetadvies

– Espresso

– Slow coffee

– Snelfilter

Delen: