Espresso Mocha Java dark roast

In Specialiteiten

Mocha Java is de oudste koffiemelange ter wereld en ontstaan in de haven van Al-Makha, Yemen (in de 15e t/m 17e eeuw de belangrijkste koffiehaven). Hier werd koffie verhandeld uit Yemen en Oost-Afrika.
Van de naam Al-Makha is de naam Mocka afgeleid. De ‘Mocha’ koffie die hier verhandeld werd was een ongewassen koffie met zeer onderscheidende chocolade tonen.

Belangrijke kopers waren de handelaren op Nederlandse VOC schepen die de haven aandeden op de terugweg van Indonesië naar Nederland. Aan de koffie uit Java, waarmee ze al beladen waren, werd koffie uit de haven van Mocha toegevoegd. Koffie uit Mocha was ongewassen koffie met een wild karakter met tonen van gedroogd fruit, kruiden, hout en chocolade. De gewassen koffie uit Java was mild, rond en had een frisse aciditeit en bloemige tonen. Deze koffies bleken elkaar prachtige aan te vullen doordat de mellow koffie uit Java, de wilde Mocha iets kon temmen en verzachten. Ergens onderweg tussen Mocha en Amsterdam is deze klassieker ontstaan.

Onze versie van de Mocha Java bestaat voor 50% uit een gewassen UTZ gecertificeerde Java A/WP-1X afkomstig van de Kayumas Estate en voor 50% uit een ongewassen biologische Sidamo grade 1 afkomstig van de Suke Quoto farm.

De Mocha Java in deze dark roast is uitermate geschikt voor de espresso zetmethode. Belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling van het roosterprofiel was het roosteren naar een donkere kleur zonder de ontwikkeling van bittere smaken. Dit vonden we in een lang roosterprofiel met een lange ontwikkelingstijd van het aroma, waarmee we roosteren naar een relatief lage eindtemperatuur. Hierdoor is de koffie ook geschikt voor andere zetmethodes. Het resultaat is een prachtige, diep intense koffie met een rijke smaak van boerenjongens, chocolade, gedroogd fruit en een hint van karamel en laurier in de afdronk.

Herkomst

Java A/WP-1X Kayumas Estate (UTZ cert), crop 2017

Herkomst:                      Iljen Plateau, Oost-Java, Indonesië

Producent:                     Kayumas Estate

Hoogte:                          1800 – 2200 meter

Productiemethode:     gewassen

Variëteit:                       Typica

Certificering:                 UTZ

Oogst:                            mei 2017 t/m september 2017

De belangrijkste estates in Java bevinden zich in Oost-Java op het vukanische Iljen plateau. De Kayumas estate is opgericht in 1900. Java Kayumas staat bekend om zijn zoete koffie vol tonen van chocolade en noten.

Sidamo 1 Suke Quoto Unwashed bio

De Sidamo Suke Quto Unwashed bio is een aromatische koffie met de zoet sappige smaak van volrijp zomerfruit, karamel en chocolade. In de cafetière krijgt de koffie een volle body en is het aroma vooral zoet en fruitig. In de chemex wordt de koffie iets zachter en wordt het fruit verrijkt met cacao en graanaccenten in de nasmaak. Gezet als espresso is de smaak intens met tonen van rood zomerfruit, een tinteltje citrus, zoete chocolade- en karameltonen. De espresso heeft een rijke romige crema.

Herkomst:                     Suke Quto Farm, Sidamo region, Ethiopië

Producent:                    Tesfaye Bekele

Hoogte:                          1800 – 2200 meter

Productiemethode:     unwashed – de ongewassen koffie droogt gedurende 21-27 dagen op Ethiopische droogbedden

Variëteit:                       Kurume en Welicho

Certificering:                 biologisch

Oogst:                            okt 2016 t/m jan 2017

De Suke Quto farm is opgericht in 2005, met het idee om op een milieuvriendelijke wijze koffie te produceren in de schaduw van het aanwezige bos. Oorspronkelijk bestond de farm uit een kleine 5 hectare en die is gedurende de jaren ontwikkeld naar 221 hectares. Na een grote bosbrand in de omgeving van de farm waren veel mensen in de omgeving gestart met het verbouwen van mais en teff, wat erosie tot gevolg had. De eigenaar Tesfaye Bekele kwam daarom op het idee om stekjes van koffieplanten en schaduwbomen te verspreiden. Sindsdien brengen ook 150 boeren hun koffie naar de Suke Quto Farm en gaan ze met het aanplanten van koffie- en schaduwbomen erosie tegen.

Smaakomschrijving

Prachtige diep intense koffie met een rijke smaak van boerenjongens, chocolade en gedroogd fruit. Met een hint van karamel en laurier in de afdronk. De Mocha Java is bij uitstek geschikt als espresso, waarbij een rijk smakenpallet van zoete aroma’s danst in je mond.

Zetadvies

– espresso

– espressopotje

– aeropress

Delen: