Koffiemolens, wat je altijd al wilde weten maar nooit durfde vragen.

In Koffie zetten

Het is niet altijd gemakkelijk om wijs te raken uit al het aanbod op de markt, daarom besteden we vandaag wat aandacht aan koffiemolens.

Om te beginnen hebben we twee soorten maalsystemen: messen en schijven. Molens met messen zijn ideaal om kruiden te hakken maar voor koffie eigenlijk niet geschikt. Het hakt met geweld in op de structuur en heeft als resultaat een hoop onregelmatige stukjes, niet bepaald ideaal om het volledige aroma uit je koffie te halen.

Voor koffie werken we best met maalschijven deze kunnen plat of conisch zijn. De platte schijven warmen sneller op dan de conische dus onze voorkeur gaat naar conische schijven. Let wel het is geen halsmisdaad als je platte schijven gebruikt.

Bij de conische schijven hebben we dan nog twee soorten, de schijven in RVS en de keramische schijven. Beiden zijn goed. Het enige voordeel dat je hebt bij de keramische schijven is dat ze duurzamer zijn. Nu ze zijn ook moeilijker te produceren en merkelijk duurder. Bij de handmolens zijn de molens van Hario met keramische en conische schijven, de molens van Zassenhaus hebben conische RVS schijven.

Een vraag die je je zeker moet stellen is : waar heb ik de molen voor nodig? Is het voor een bialetti, slow coffee, french press, aeropress dan zijn handmolens en de goedkopere elektrische molens met conische schijven zeker geschikt. Heb je een espresso toestel dan kom je bij de duurdere molens zoals Ascaso en Baratza terecht. Bij de handmolen kan de Brasil crush & grind dit werk voor je klaren.

Voor elke zetmethode zul je een andere maalgraad moeten gebruiken.

Een filterkoffie heeft een veel grovere maling nodig om tot het gewenste resultaat te komen dan een espresso. Een espresso wordt namelijk in zeer korte tijd gezet en zal dus in korte tijd veel smaken en aroma’s tot zich moeten nemen. Daardoor is de maalgraad van een espresso fijner dan van een filterkoffie.

Om je op weg te helpen heb ik hieronder een schema gemaakt waarin je een idee krijgt over de maalgraad per zetmethode.

Zetmethode Maalfijnheid
Cafetière Zeer grof
Filter grof
Snel filter grof
Espresso fijn
Turkse koffie Zeer fijn, als stof

Een ander goed geheugensteuntje is het inbeelden van een trechter.

In de trechter doe ik als eerste kiezelstenen en laat daar een kopje water over vallen. Zal dit water snel of langzaam door de trechter stromen? Snel natuurlijk omdat er veel ruimte tussen de stenen is. Water zal namelijk altijd de weg van de minste weerstand zoeken.

Maar wat gebeurt er als ik de kiezelstenen verwissel voor zand? Dan zal het water er veel langer over doen om door de trechter te lopen. Er is meer weerstand doordat er minder ruimte is tussen zandkorrels dan kiezelstenen.

Dit geheugensteuntje kun je altijd toepassen als je de juiste extractietijd wilt bepalen.

Gebruik je grof gemalen koffie dan zul je zien dat de extractietijd korter is dan wanneer je fijn gemalen koffie gebruikt. Er wel vanuit gaande dat je dezelfde zetmethode gebruikt.

Ons aanbod

Hieronder kan je alvast enkele artikelen uit ons koffiemolen aanbod vinden

Delen: