Otsuka Fukamushi Sencha

In Specialiteiten

Otsuka Fukamushi Sencha is een diepgestoomde Sencha, afkomstig van de Shizuoka prefectuur (te vergelijken met een provincie). De thee wordt geproduceerd in de buurt van de plaats Kakegawa door de familie Otsuka. De familie stamt af van Shinpei Otsuka, een samurai uit het gevolg van de laatste shogun van Japan.

Kakegawa ligt in Shizuoka Prefectuur, ten westen van de berg Fuji en ten zuiden van de Japanse Alpen, grenzend aan de Stille Oceaan. Het gebied wordt doorkruist door meerdere riviertjes en er zijn verscheidene hete bronnen in het gebied. Het theegebied heeft recentelijk een GIAHS-erkenning ontvangen (Globally Important Agricultural Heritage Site) voor de toepassing van grassen en kruiden die rondom en in de omgeving van de theevelden groeien in de theeverbouw.  Deze worden in gedroogde vorm gebruikt als organische grondverbeteraar tussen de theeplanten. Hiermee blijft de diversiteit van oorspronkelijke planten en grassen en de daar levende insecten en vogels in stand, en wordt de aarde gevoed met de lokale kruiden en grassen.

Fukamushi sencha is een zogenaamde diepgestoomde sencha, een sencha die langer dan 60 seconden wordt gestoomd. Deze Otsuka Fukamushi Sencha is net iets langer dan 60 seconden gestoomd, zodat de thee nog wat blad in de vorm van naaldjes bevat. Het langer stomen zorgt voor een milde, volle, zoete smaak. De cellen van het blad breken door het stomen waardoor er meer voedings- en smaakstoffen vrijkomen, alsmede de bladgroenkorrels (chlorophyl) die voor de mooie groen kleur zorgen.

 

Het productieproces in Japan is na de pluk op te delen in twee delen:

Aracha-proces – het geplukte blad wordt verwerkt tot ‘grove’  ruwe thee

Shiagecha-proces – de aracha wordt verder verwerkt tot ‘finished tea’

Aracha-proces (ruwe thee)

 1. diep stomen (langer dan 60 seconden)
 2. koelen
 3. drogen met hete lucht terwijl de thee gekneed wordt
 4. verder kneden en rollen om vocht te verdelen
 5. rollen om naaldvormige blaadjes te krijgen
 6. drogen

Daarna kan de aracha tot shincha gemaakt worden, of kan koel of diepvries opgeslagen worden om later in het jaar te gebruiken.

Shiagecha-proces (finished tea)

 1. zeven, blad in gelijke lengte snijden, sorteren (blad, steeltjes, stof)
 2. roosteren om thee verder te drogen en op juiste smaak te brengen
 3. sorteren op kleur, verwijderen van vreemd materiaal
 4. blenden indien gewenst
 5. door metaal detector
 6. verpakken

 

Herkomst:                   Kakegawa, Shizuoka prefectuur, Japan

Producent:                  Familie Otsuka -afstammeling van de samurai Shinpei Otsuka

Hoogte:                       100 meter

Productiemethode:   Machinaal geoogste diepgestoomde sencha

Variëteit:                     Yabukita

Certificering:               –

Oogst:                          First flush, (lentepluk) begin mei 2017 geoogst

Smaak omschrijving

Hoge kwaliteit diepgestoomde Japanse groene sencha thee met een zachte, frisse en rijke smaak. Het hartige aroma doet denken aan zeewier / wakame met zoete tonen van prei en een zacht bittere afdronk van bleekselderij. Deze sencha is lang gestoomd waardoor het blad iets uiteenvalt, de kleur diepgroen en de smaak zachter wordt. Voor een mild frisse smaak kan de thee het beste bij een lage temperatuur gezet worden. Bij 80°C krijgt de thee meer body en een voller, licht bitter aroma.

Zetadvies

4 gram per kop, 1 minuut, 80°C

Delen: