Bio en Fairtrade koffie uit Papoea Nieuw Guinea

In Specialiteiten

Het land Papoea Nieuw Guinea is de oostelijke helft van het eiland Nieuw Guinea en ligt ten noorden van Australië. Het westelijke deel van Nieuw Guinea is onderdeel van Indonesië en heet Irian Jaya. De belangrijkste koffiegebieden zijn de Eastern en de Western Highlands. Het merendeel van de koffie is afkomstig van kleine koffie boeren met 1-2 hectares. Er wordt vooral Arabica verbouwd. De meest voorkomende variëteiten zijn de Blue Mountain typica afkomstig uit Jamaica, Arusha typica afkomstig uit Tanzania en de klassieke bourbon variëteit.

Highlands Organic Agriculture Co-operative Ltd (HOAC) bestaat uit 2604 boeren afkomstig uit de 32 dorpen die liggen in de Purosa vallei. De huidige 2604 boeren zorgen gezamenlijk voor ongeveer 12.000 families. Door toegenomen interesse van andere boeren verwacht de coöperatie binnen 2 jaar te kunnen groeien naar 5.000 leden. Op dit moment is koffie naast wat lokale groentes de enige ‘cash crop’, maar de coöperatie hoopt in de toekomst ook gecertificeerde producten zoals vanille en specerijen te kunnen verkopen.

Het gaat hier over boeren met kleine stukjes land die zelf hun koffiebessen ontpulpen, wassen en drogen. Door de grote afstanden tussen de boeren en de slechte wegen in het gebied is het nog niet mogelijk de rijpe koffiebessen centraal te verzamelen en verder te verwerken. Wanneer de infrastructuur in de vallei verbetert wil de coöperatie overgaan op het centraal aankopen en verwerken van de koffie.

Papoea Nieuw Guinea bio fairtrade is een vriendelijke, zachte koffie die geschikt is voor alle zetmethoden. In deze veelzijdige, zoete koffie zijn tonen van rood fruit, chocolade en granen te herkennen. Als slow coffee is hij prachtig in balans met zomerse tonen van zoet rood fruit. Zachte zoetzure tonen vind je in de espresso, met een frisse sprankelende afdronk. De Papoea Nieuw Guinea is ook geschikt als aeropress koffie, waarbij de aromatische fruitige smaak wordt benadrukt. Kortom: een koffie voor een sprankeltje geluksgevoel.

Smaakomschrijving : zacht & zoet

Herkomst: Purosa region, Okapa district, Eastern Highlands Province, Papoea Nieuw Guinea

Producent: Highlands Organic Agriculture Co-operative Limited (HOAC) FLOID 2897)

Hoogte: 1300 -1750 m

Productiemethode: gewassen

Variëteit: Typica, Arusha, Bourbon

Certificering: biologisch en fairtrade

Oogst: juni – september 2017

Zet Advies

– slow coffee

– aeropress

– espresso

Delen: