Red Honey Honduras bio

In Specialiteiten

Er zijn drie belangrijke methodes om een koffie te kunnen verwerken: ‘washed’, ‘honey’ (ook wel pulped natural genoemd) en de ‘unwashed’ methode (natural).

De Honduras Red Honey is geproduceerd volgens de ‘honey’ methode.

Na het selecteren van de rijpe bessen wordt de schil verwijdert en wordt de koffie te drogen gelegd in het vruchtvlees. Het effect hiervan is een zoetere koffie ten opzichte van een gewassen koffie, waar de aciditeit de boventoon heeft.

Binnen de productie methode Honey wordt de mate van het verwijderen van het vruchtvlees aangegeven met de onderstaande kleur aanduidingen:

White Honey: 90% van het vruchtvlees wordt verwijderd

Golden Honey: 75% van het vruchtvlees wordt verwijderd

Yellow Honey: 50% van het vruchtvlees wordt verwijderd

Red Honey: 25% van het vruchtvlees wordt verwijderd

Black Honey: 5 – 10% van het vruchtvlees wordt verwijderd

In het algemeen kan je zeggen dat des te hoger het percentage vruchtvlees is, waarin de koffie boon wordt gedroogd, des te zoeter de koffie.

Honduras is een koffie land dat erg in opkomst is. Voorheen werd veel koffie uit Honduras illegaal naar Guatemala geëxporteerd en verkocht als ‘100%’ Guatemala koffie. Daar konden boeren een veel hogere prijs ontvangen voor dezelfde soort koffie. De reputatie van Honduras specialiteiten is nu rijzende, waardoor de noodzaak voor illegale export minder groot is. We verwachten de komende jaren nog veel te gaan zien uit dit land.

Smaakomschrijving voor de Red Honey Honduras: zoet & rond. Het is een zoete koffie met tonen van ahornsiroop, melasse en een zacht bittere nasmaak van donkere chocolade. De extreem harde bonen roosteren we op een roosterprofiel met een zeer lange ontwikkelingstijd. Frisse tonen komen hierdoor mooi in balans met de volle zoetheid. Deze toegankelijke koffie is geschikt voor vele zetmethoden. Als espresso heeft het een volle zoete smaak met een rijke body en een bescheiden fris hintje. De Red Honey is ook geschikt als slow coffee in Kalita en Chemex, waarbij de zoete smaak wordt benadrukt en de rinse tonen meer naar de achtergrond verdwijnen.

Herkomst:  La Iguala, Lempira, Honduras

Producent: José Purificación Martínez Barrera

Farm: La Bendición

Hoogte: 1570 meter

Productie methode: (Red) Honey

Variëteit: Red Catuai, Yellow Catuai, IH90, Lempira, Catimor

Certificering: Fair Transport,  UTZ & ‘in conversie naar bio’

Oogst: voorjaar 2017

Delen: