De Aeropress koffiemaker

In Koffie zetten

In de zoektocht naar het perfecte kopje koffie kom je allerlei manieren om de koffie te zetten tegen.

Alan Adler bedacht in 2005 de Aeropress koffiemaker. Deze uit de kluiten gewassen injectiespuit bestaat uit twee delen in polyester. Een cilinder en een zuiger met een rubberen afdichtring. Met de Aeropress kun je 200ml koffie maken. De aeropress is een gemakkelijke manier om koffie te maken en doordat hij weinig plaats inneemt is hij heel geliefd bij trekkers en kampeerders.

Er zijn twee manieren om koffie te maken met de aeropress: rechtop of omgekeerd.

De eerste manier is de meest voor de hand liggende en is de manier zoals deze in de handleiding wordt beschreven.

De werking is erg eenvoudig. Je legt een filter, daar doe je de gemalen koffie op en dan wordt heet water op de koffie geschonken in de cilinder. Ongeveer 10 seconden laten staan, roeren en met de zuiger wordt het water door de gemalen koffie geperst.

De omgekeerde wijze is echter de manier die de voorkeur heeft bij kenners. Het grote voordeel is dat bij deze omgekeerde wijze de koffie niet door het filter druppelt voordat je begint met aandrukken. Hierdoor is er meer controle over de extractietijd. Ook kan men de koffie net zo lang laten trekken als wenselijk is. Ook afhankelijk van de smaak die men wil bereiken en/of het soort koffie.

Neem een papieren filter, plaats deze in het zwarte filterbakje en maak deze nat. Plaats de zuiger in de Aeropress tot de #4 markering. Breng het water aan de kook. Voeg 2 scheppen koffie toe met de meegeleverde maatschep.

Schenk 200 ml water van 90 °C rustig op de gemalen koffie. Laat de koffie net zo lang staan als gewenst. Dit kan tot wel 2 minuten.

Roer het geheel een vast aantal keren door met de bijgeleverde roerspaan.

Draai de filterhouder vast op de Aeropress.

Wanneer de tijd is verstreken, wordt de cilinder omgedraaid en met de filterzijde op de koffiemok gezet. Duw de zuiger rustig naar beneden. Dit mag best zo’n 50 seconden duren. Duw door totdat je een sissend geluid hoort.

Nu je de basiskennis vast hebt kun je beginnen te spelen de koffie fijner of grover gemalen. Pas wel op hoe fijner gemalen hoe groter de kans dat de koffie bitter wordt. Het is ook mogelijk met de extractietijd en de temperatuur van het water te spelen. Over het algemeen wordt geadviseerd om het water te laten afkoelen tot 80 °C voor donker gebrande koffies. Licht gebrande koffies komen weer beter tot hun recht bij hogere temperatuur.

Vergeet de koffie vooral niet te proeven als deze wat afkoelt. Veel koffies krijgen bij afkoeling een heerlijk fris accent.

En voor ik het vergeet nog een quote:

“Bij problemen drink je toch gewoon oploskoffie”

Ons aanbod

Hieronder kan je alvast enkele artikelen uit ons aeropress aanbod vinden

 

Delen: