Café Femenino Lambayeque bio Fairtrade – Peru

In Specialiteiten

De Lambayeque bio Fairtrade  is afkomstig van de coöperatie Cecanor. Gelegen in de Lambayeque regio in het noorden van Peru. Daarbij is het doel van de coöperatie het verkrijgen van een hogere marge door de directe verkoop aan internationale klanten.

Belangrijke aandachtspunten in het beleid van Cecanor zijn kwalitatieve productie. Evenals de bescherming van het milieu en de ontwikkeling van de lokale gemeenschap.

De Fairtrade premies bezorgen de boeren extra inkomsten, waardoor ze geld hebben om de regionale infrastructuur te verbeteren. Echter ook om het milieu te beschermen tegen erosie. Er worden ook grote stappen gemaakt in kwaliteitscontrole en verbetering van de landbouw door het aanstellen van agrarische experts. Verder worden er ook omstandigheden geschapen waardoor vrouwen zich beter kunnen ontplooien binnen de coöperatie, zoals faciliteiten voor gezondheidszorg en ook voorfinanciering tegen gunstige tarieven worden verleend.

Café Femenino

De koffie is ook ingekocht met het keurmerk ‘Café Femenino’. Deze stichting ondersteunt vrouwen in de koffieproducerende landen. Omdat er aan de basis nog altijd veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is. Door vrouwen te adviseren en te trainen worden vrouwen geholpen in hun leidinggevende rol. Daarnaast is er ook meer praktische hulp. Door vrouwen bijvoorbeeld te helpen om het stukje land waarop ze produceren op hun eigen naam te zetten. Voor koffie met het keurmerk Café Femenino betalen we een premium boven op de gangbare prijs.

20% van de leden van Cecanor is vrouw. Daarnaast wordt de coöperatie door een vrouw vertegenwoordigd in de National Coffee Board van Peru. In 2004 hebben vrouwelijke leden van de coöperatie gevraagd om de koffie die zij leverden, te scheiden van de door mannen geproduceerde koffie. Omdat in hun ogen hun koffie van een hogere kwaliteit was dan de ‘mannenkoffie’. Omdat zij in de verschillende fases van het proces meer aandacht gaven aan de koffie. Tenslotte wordt de koffie nu gescheiden in de markt gezet, waardoor de vrouwen direct de inkomsten van de verkoop van hun koffie ontvangen. Dit stelt de vrouwen in staat om zich te ontwikkelen, maar ook om zich te ontworstelen aan hun vaak marginale positie. Dit is heel belangrijk in een maatschappij van armoede, isolatie en misbruik.

Naam

Café Femenino Lambayeque bio Fairtrade – Peru

Zet Advies

Slow coffee, snelfilter, cafetière

Smaakomschrijving Café Femenino Lambayeque bio Fairtrade – Peru

Deze mild-zoete koffie geeft een honingzoet mondgevoel met een rinse toets van rood fruit. In de afdronk proef je licht bittere tonen van zwarte thee en chocolade. In de Kalita bereid is de koffie soepel en licht fris. Als snelfilterkoffie komen meer de zoete tonen van honing en drop naar voren.

Producent:                             Cecanor

Regio:                                       Lambayeque, Noord-Peru

Hoogte:                                    1,500 – 1,700 m

Varieteiten:                           Typica & Red Catuai

Productie methode:           Fully Washed

Oogst:                                       Sept 2016 – Dec 2016

Certificering:                        Biologisch, Fairtrade, Café Femenino

Delen: